Bra kost för alla människor är baserad på långsamma kolhydrater vilket ofta innebär oprocessade, dvs obearbetade växtbaserade livsmedel som äpple, råa morötter mm mm. OBServera att i vår farligaste exportprodukt genom tiderna, den sk kostpyramiden från 1974 så är dessa produkter inga baslivsmedel utan myndigheterna förespråkade det värsta tänkbara i basen, nämligen bröd, potatis, ris, mejeriprodukter-för att det var billigt under lågkonjunkturens 1974. Dagens svenska Livsmedelsverk har inte ändrat grundsyn i sina tallriksmodeller och matcirklar. De vädjar lite om att vi ska äta mer grönsaker men poängterar inte att de ska vara råa. Mejeriprodukter och snabba kolhydrater verkar fortfaraden vara basen. Idag rör vi oss för lite- då blir vår "husmanskost" det största hotet mot vår hälsa. Diabetes ger om vi leker med tanken att sjukvården fungerade möjlighet att undvika viktuppgång genom minskad insulinkänslighet-->mindre omvandling av kolhydrater till fett, minskat sötsug (jämför Campral!) samt utkissande av kolhydrater. Det försvaret utvecklar långt ifrån alla, de flesta får bålfetma, fettlever, fettinlagring i hjärtat och dör därefter i hjärt-kärlsjukdom eller cancer pga hyperinsulinemi pga snabba kolhydrater och motionsbrist innan diabetes hunnit utvecklas. Diabetes är enbart att betrakta som kroppens nödlösning, försvar mot övergödningen med växtnäring genom avtrubbad insulineffekt. Kost för alla och vid typ II och typ I diabetes (för att minska insulinnivåerna) har som uppgift att trygga ett normalt insulin- och blodsockervärde som tillåter nödvändig daglig fysisk aktivitet-det finns och kommer aldrig att finnas några andra medicinska eller livsstilsrelaterade genvägar till hälsa. Det är en grundförutsättning, lika säker som döden.

  1. Långsamma oprocessade kolhydrater (GI, glykemiskt index under 50).

              ex: vildris, råris, bönor, råa rotfrukter, grönsaker, sallad, nötter, kokta gröna ärtor

  1. Sparsamt med fett-i så fall oljor (raps, oliv-) pga energitäthet-fetma/diabetes-risk

  2. Sparsamt med animaliska produkter (mjölk, kött, fisk, ägg) pga ökad insulin-frisättning, känslighet, cancerrisk, försämrad diabetes.

  3. Medelhavskost minskar dödlighet i hjärinfarkt, stroke, åderförkalning, cancer med över 60%!